Skip to main content

Blog: De Hulk is groen, smurfen zijn blauw

Om tot meer zelfkennis en zelfinzicht te komen zijn er je tientallen persoonlijkheidstests op de markt. Ze meten je IQ, EQ, temperament, talent, drijfveren, normen, waarden, leiderschaps- of communicatiestijlen. De één misschien wat gekwalificeerder dan de ander, maar alle met het doel om je te vertellen wie je bent en in welk stramien je past.

Weten dat je ingedeeld wordt naar een bepaald type, is natuurlijk nooit een excuus om te zeggen “Zo ben ik nou eenmaal”. Ook Jung benadrukte dat: “of je nu introvert of extravert bent, het noodzakelijk is om het type dat vanuit je onbewuste werkt, te erkennen, een plek te geven en ook mee te laten doen in je functioneren”.

Communiceren in vier kleuren

De afgelopen jaren zijn vooral Insights Discovery en DISC zeer populair in organisaties. Dit zijn handige, simpele modellen die (voorkeurs)gedrag vertalen naar de kleuren rood, geel, groen en blauw.

In welke kleur herken jij jezelf?

Ideeën van oude filosofen & psychologen

De persoonlijkheidsanalyses van Myers Briggs (MBTI) en de populaire kleurenanalyses DISC en Insights Discovery zijn gebaseerd op het gedachtengoed van de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung. Jung publiceerde in 1921 al een eerste onderzoek waarin hij de mens in acht verschillende typen indeelde op basis van de manier waarop ze tegen de buitenwereld aankeken. Ben je iemand die zich oriënteert op basis van voelen, denken, intuïtie of gewaarworden? Doe je dat op een manier waarbij je bewustzijn is ingesteld op alles wat zich in de buitenwereld afspeelt (extravert)? Of is je bewustzijn ingesteld op hoe jij van binnen de buitenwereld ervaart, waarbij je beslissingen neemt vanuit je eigen beleving en ervaring (introvert)?

Kies de juiste kleur op het juiste moment

Zelf gebruik ik DISC als basis voor het herkennen van communicatiestijlen. Daarbij staat vooral het gedrag van dat moment centraal. Blauw, rood, geel of groen zijn dus niet de kleuren van wie of hoe je BENT, maar hoe je je op een bepaald moment GEDRAAGT. Ook al heb je van nature een bepaalde voorkeursstijl of zit je vast in patronen waardoor jouw plek in de groep is bepaald, het is nooit te laat om te werken aan je stijlflexibiliteit.

Voel je je bijvoorbeeld ondergesneeuwd in een vergadering omdat anderen continue aan het woord zijn en niet naar je luisteren? Grote kans dat je teveel ruimte gééft in plaats van neemt en je ‘te blauw of te geel’ opstelt. Tijd om jezelf te positioneren en ruimte te némen; zowel vocaal, verbaal als qua lichaamstaal. Dus: luide(re) stem opzetten, rechte rug, hoofd omhoog en je boodschap brengen.

Mijn kleurenpalet

Hét bewijs dat je ‘van kleur kunt veranderen’ heb ik zelf ondervonden. Vroeger hield ik mij gedeisd in groepen en vergaderingen omdat ik altijd een rood hoofd kreeg bij spreken in het openbaar. Liever een 4 voor mijn spreekbeurt op school, dan het nog een keer overdoen! Bovendien noemde men mij “een kat-uit-de-boom-kijk-type” en leek toch nooit iemand te horen wat ik zei in vergaderingen.

Toen ik rond mijn 30ste jaar Communicatiemanager werd,  vond ik het zelf nogal raar worden dat ik niet in staat was om aan de vergadertafel mee te doen met discussies of mijn agendapunt kon inbrengen of toelichten. Ik schudde ‘blauwe en groene’ gedachten van me af als “Er is al zoveel gezegd, moet ik dan ook nog iets toevoegen; het gaat nergens over… zucht!” of “Maar wat als iedereen kijkt en ik ga blozen… help!” of “Dit gaat mij te snel, hier moet ik nog even over nadenken voordat ik iets stoms zeg of er gedoe komt”. Ik merkte dat ik er bij wilde horen; zichtbaar wilde zijn. In plaats altijd ‘die kat uit de boom te kijken’ kroop ik uit mijn comfort zone om die kat te verjagen.

Communiceren is een mix van alle kleuren

Tegenwoordig sta ik als trainer voor kleine en grote groepen en doe mee met discussies aan gesprekstafels. Daar kan niemand zich voorstellen dat ik vroeger mijn kaken liever op elkaar hield. Ik heb mijn ideeën en emoties te uiten, ruimte in te nemen en het gesprek aan te gaan. Om kleur te bekennen dus, door me wat vaker ‘geel en rood’ te gedragen. Met soms een scheut ‘blauw of groen’ voor de juiste (kleur)balans en het gewenste effect in de communicatie met anderen.

Als ik het kan, kan jij het ook!

– Annett Keizer, Communicatie- & CarrièreCoach/Trainer –

________________________________________________________

Zelf aan de slag?

Wil je meer lezen over Communicatiestijlen en DISC? Dan zijn de boeken ‘Omringd door idioten‘ van Thomas Erikson en ‘Waarom begrijp je me niet?‘ van Brigitte Heldeweg echte aanraders.

Welke kleur zou jij meer willen toevoegen aan je palet? Ontdek jouw communicatiestijl en hoe je je stijlflexibiliteit kan vergroten, bijvoorbeeld tijdens een Masterclass Communicatie. In 2,5 uur tijd leer ik je jouw communicatieve vaardigheden opfrissen en versterken. Of lees hier meer over de 4 communicatiestijlen.

 

X