Skip to main content

Kernkwadrant voor meer zelfinzicht

Een goede manier om je sterke en je zwakke punten helder te krijgen, is om je kernkwaliteiten en valkuilen in kaart te brengen in een kernkwadrant. Dit is een veelgebruikte, heldere en toegankelijke methode die je ook kunt gebruiken om conflicten met anderen te analyseren.

Ieder mens goede en minder goede eigenschappen. Zelfreflectie gaat om het (h)erkennen van je zonnige kanten én je schaduwkanten, want zonder zon geen schaduw!

Kwaliteit

Kernkwaliteiten zijn, volgens de bedenker Daniel Ofman, de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Ze maken je tot wat je bent. Het zijn ook de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als hij ernaar gevraagd wordt. Bijvoorbeeld dat je een erg creatief, geduldig of besluitvaardig persoon bent. Iedereen heeft kwaliteiten.

Valkuil

Deze kwaliteiten worden een valkuil als je erin doorschiet. De valkuil is een vervorming van de kwaliteit: je kwaliteit wordt een zwakte. Ben je erg besluitvaardig? Dan kun je in de valkuil trappen om drammerig te worden. Of, als je doorschiet in je zelfverzekerdheid loop je het risico arrogant te worden.

Allergie

Zoals iedereen kernkwaliteiten heeft, heeft ook iedereen valkuilen! Als een ander ‘doorschiet in een bepaalde kwaliteit’ (dus: zijn of haar valkuil), kan dat bij jou irritatie oproepen. Jouw reactie daarop wordt allergie genoemd. Zo´n allergie heeft vaak te maken met een kwaliteit van jezelf. Als jij erg bescheiden bent, kun je je mateloos storen aan mensen die continu zichzelf op de borst kloppen. Zij zijn dan doorgeschoten in hun kwaliteit ‘trots & zelfverzekerdheid’.

Uitdaging

Die vervelende eigenschap van de ander is dus een kwaliteit waarin hij of zij is doorgeschoten (= valkuil). Het mooie is nu dat juist voor degene die allergisch voor is voor deze valkuil, de kwaliteit die achter deze valkuil ligt een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn. Dit wordt dan de uitdaging genoemd.

Dubbelkwadrant

Wanneer je je irriteert aan iemand, is het soms verhelderend om een dubbelkwadrant te maken. Op die manier zie je hoe de valkuil van de ander overeenkomt met jouw allergie. Natuurlijk helpt het ook dan om te kijken waarin voor jullie beiden de uitdaging zit en zo meer begrip voor elkaar te krijgen.

Erger je je regelmatig aan de passiviteit van een ander? Kijk dan welke kwaliteit daarachter schuilt. Misschien heb jij iets te leren als het gaat om ‘geduld’. En is iemand bijvoorbeeld bedachtzaam en daarin doorgeschoten? Grote kans dat dat nou juist jouw uitdaging, is omdat je zelf soms te drammerig bent.

Zelf aan de slag? 

Soms is het best lastig om de juiste woorden te vinden om het kernkwadrant in te vullen. In trainingen en coaching helpt het om aan de hand van praktische kaartspelen stap-voor-stap en spelenderwijs kernkwadranten te maken voor meer zelfreflectie én inzicht in samenwerken.

Wil je meer weten over jouw kernkwaliteiten of de kwaliteiten van je team? Neem gerust contact op voor vrijblijvende informatie over workshops, interactieve sessies, trainingen of coaching.

Tot slot nog een handige tip! Download de app ‘Core Quality’ van Daniel Ofman voor info over het invullen van jouw kernkwadrant.