Skip to main content

Zeg eens heel eerlijk, als je nu naar jezelf zou kijken, zou jij jezelf dan willen aannemen? Ben jij die energieke, enthousiaste en deskundige professional voor de job die jij voor ogen hebt? Succesvol solliciteren begint met in jezelf geloven en er van uitgaan dat het wel goed gaat komen. Ook als je nog geen idee hebt in welke vorm en wanneer precies dat succes gaat komen. Als jij denkt dat het je nooit gaat lukken om die baan te vinden of je bent ontevreden over jezelf, waarom zou iemand anders dan wel de overtuiging moeten hebben om jou nu aan te nemen? Het helpt dus enorm wanneer jij met een positieve mindset de arbeidsmarkt op gaat en ook bij tegenslag en tegenwerking niet de moed opgeeft. Maar… hoe doe je dat?

Energievreters

Piekeren en destructieve gedachten als ‘ik-doe-het-niet-goed’, ‘iedereen-is-beter-of-slimmer-of-meer-ervaren-dan-ik’ of ‘dit-lukt-mij-nooit’ leiden makkelijk tot een negatieve mindset en dat slurpt energie. Natuurlijk kan het slopend zijn om je zoektocht naar een baan vol te houden. Wachten op een reactie na een sollicitatie lijkt een eeuwigheid te duren. Organisaties en recruiters die jou nooit terugbellen. Afgewezen worden op vacatures met een één of andere cliché-opmerking waar je niets mee kunt, noem maar op. Wat zou er gebeuren als je met jezelf afspreekt om na een afwijzing of tijdelijke inzinking jezelf maximaal een half uur te geven om al je frustraties er uit te gooien (op welke manier dan ook!) en ze daarna achter je te laten?

Veerkrachtige gedachten

Flink balen is prima. Maar als je je frustraties alleen maar opstapelt en ze blijft koesteren, sijpelt je energie weg. Hetzelfde gebeurt als je juist je uiterste best doet om niet meer te denken aan akelige gebeurtenissen. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus omarm negatieve gevoelens voor dat ene half uur volledig en focus daarna weer op een toekomst vol mogelijkheden. Leer van afwijzingen en kijk wat je de volgende keer anders kunt doen. Op die manier bouw je een mindset op die veerkrachtig en flexibel leert omgaan met tegenslag. Zo is solliciteren eerder een kwestie van huppelen in plaats van hinkelen.

MIJN VRAAG AAN JOU: Wat is op dit moment jouw grootste frustratie als het gaat om het vinden van een baan die écht bij je past?

MIJN AANBOD VOOR JOU: Ben je of wil jij op zoek naar een nieuwe baan en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Stuur een mail aan annett@keizerco.nl over hoe ik jou zou kunnen helpen.  Dan plannen we een gratis Teams-sessie (20 min.) om daar verder over te praten.

Veel (werk)plezier!

Annett Keizer, Communicatie- & CarrièreCoach | Trainer | Auteur van Maak de MATCH