Keizer & Co

Talent heeft de toekomst

recensie afbeelding

Wie je bent en wat je doet wordt net zo belangrijk als wat je weet.

Lange tijd was de juiste opleiding en klinkende diploma's het eerste waar werkgevers naar keken op je CV. Tegenwoordig zijn veel mensen hoogopgeleid. Tegelijkertijd beseffen steeds meer organisaties dat mensen hun belangrijkste kapitaal zijn. We gaan van een economie van kapitalisme naar een waar talentisme centraal staat.

Zelfkennis, zelfbewustwording en weten waar je goed in bent is daarom van groot belang om succesvol te zijn in je loopbaan. Weet jij wat je talent is?In elk geval en combinatie van aanleg, omstandigheden en veel doen! Ontdek jouw professionele talenten via een TalentenMotivatieAnalyse (TMA) of kijk onder Loopbaancoaching.

  

Uniek talent

Iedereen heeft talent. Het is wat jou als persoon uniek maakt. Maar weet jij wat jouw grootste talent is? Of denk je: talent, ach, dat valt mee. Wat ik kan, kan toch iedereen? Is het bescheidenheid om niet trots te zijn op je muzikaal talent, omdat je niet zo goed piano speelt als Mozart op zijn vijfde al deed? Of zo’n dijk van een stem hebt zoals Anouk of Adèle? Je vindt het mooi of niet mooi wat ze doen; het zijn allemaal unieke personen die ziel en zaligheid in hun werk leggen. De combinatie van doen wat écht bij jou hoort en waar je goed in bent, vormt ook jouw talent.

Niet alleen voor jezelf

Talent is iets dat je van nature graag doet en waarmee je iets toevoegt aan de wereld. Als mensen je prijzen, stimuleert dat je om nog meer van jezelf te laten zien. Was je als kind goed in pannenkoeken bakken en kreeg je complimenten voor je smaakvolle baksels? Grote kans dat je koken daarna nog leuker ging vinden en er steeds beter in werd. Kijk daarom nog eens naar wie jij was als zevenjarige. Wat vond je toen leuk om te doen? Waar was je toen goed in en doe je dat nog steeds? Of ben je onderweg iets van je plezier en spontaniteit kwijtgeraakt, waardoor je kwaliteiten nu onder een laag stof zijn verdwenen? Zonde! Tijd om je unieke talent (weer) naar boven te halen.

Professioneel talent

Al sinds de oertijd beschikt elk mens over talenten. Onze voorouders hadden alleen geen coaches, psychologen en loopbaanadviseurs om ons daar bewust van te maken. Het werkte toen nog heel simpel: als je complimenten kreeg omdat je een bepaalde vaardigheid bezat, motiveerde je dat om die verder te ontwikkelen en werd je goed in iets wat je ook nog leuk vond om te doen. Zo werkt het nog steeds. Ook bij jou. Feedback krijgen op wat je doet is een belangrijke stimulans om je bewust te maken van jouw talent. Tegenwoordig zetten we daarom POP-gesprekken, assessments, 360°-feedback en leiderschapstrainingen in om op zoek te gaan naar onze sterke punten en kernkwaliteiten. Om je talent te kennen zijn zelfbewustzijn en zelfkennis essentieel.

Tijd voor talent!

Dat zelfkennis steeds belangrijker gaat worden, voorspelde Jeffrey Joerres (Amerikaanse CEO van uitzendbureau Manpower) al toen hij in 2011 zei dat talent de toekomst zal hebben. Volgens hem is het tijdperk van kapitalisme voorbij en breekt een periode aan waarbij de mens met zijn talenten centraal staat. De focus lag altijd meer op ‘wat weet ik?’ dan ‘wie ben ik?’. Maar kwaliteiten en vaardigheden worden belangrijker dan cv’s en diploma’s. Daarmee is werken vanuit je kracht echt iets van deze tijd en gaat het niet zozeer om wat je weet, maar om wie je bent en wat je kunt. Je moet jezelf ontzettend goed kennen en durven benoemen waar je voor staat. Dus pak je podium: wees trots op je talent en maak het kenbaar!