Keizer & Co

Empathie zit in de genen

recensie afbeelding

Empathie, of inlevingsvermogen, is essentieel voor effectieve communicatie. Sterker nog, mensen voor wie we empathische gevoelens hebben, zijn de basis voor onze eigen identiteit.

Als je je weet te verplaatsen in anderen, kun je ook de emoties van anderen beter begrijpen. Dat helpt je effectief te communiceren. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er meningsverschillen. Empathie steunt ook op een goed 'lezen' of verstaan van (non)verbale communicatieboodschappen van anderen.

Nooit te oud om te leren!

Betekent dit dan dat je niet empathischer kunt worden? Jawel hoor! Gelukkig kun je je mindset trainen om je beter in te leven in een ander. Dat doe je vooral door goed te luisteren naar de ander.

  • Dus: niet horen wat er wordt gezegd of 'invullen voor de ander', maar jezelf en jouw ego even aan de kant te zetten en met een open mind luisteren wat iemand bezig houdt. 
  • En ook: niet meteen willen reageren door iets te zeggen, maar af en toe even je mond houden, een stilte te laten vallen en (af) te wachten waar de ander mee komt. 

Samenvattend: versterk je communicatieve vaardigheden door te luisteren, samen te vatten en, als het nodig is, door te vragen om de ander écht te begrijpen.De wereld kan af en toe best wel wat meer empathie gebruiken!