Keizer & Co

'Feedback, commentaar geven & ontvangen'

recensie afbeelding

Waarnemen, interpreteren en communiceren

Feedback geven wil zeggen dat je naar de ander terugkoppelt wat je vindt, bijvoorbeeld van de resultaten van zijn werk of de effecten van zijn gedrag op jou. Feedback krijgen is het proces waarbij iemand anders jou terugkoppelt hoe hij jou gedrag ziet en ervaart. Elkaar feedback geven helpt om bewust te zijn van eigen gedrag. Pas als je weet hoe je overkomt, ben je in staat om daar evenueel verandering in aan te brengen.

Stappen voor effectieve feedback:

  1. Beschrijf concreet gedrag, dus wat je zelf hebt waargenomen bij de ander.

  2. Vertel welk effect dat op je heeft. Welk gevoel roept het gedrag van de ander bij je op? Welk gedrag ga je, als reactie op de ander, zelf vertonen?

  3. Maak de stap naar de ander om te checken of wat je hebt gezegd overkomt: Herken je het gedrag dat ik benoemd heb? Klopt dit volgens jou? Wat vind je ervan?

  4. Maak concrete afspraken voor de toekomst. Hoe wil je dat de ander dan wel met je omgaat? Hoe kan de ander aan jouw verwachtingen tegemoet komen?


     

Wil je meer lezen? Marieta Koopmans schreef 'Feedback. Commentaar geven en ontvangen'; een helder, praktisch boek dat je leert luisteren naar wat anderen je zeggen en je eigen commentaar zo leert geven dan anderen naar jou luisteren.

 

 

 

 

Bewaren