Keizer & Co

Uitstelgedrag

recensie afbeelding

Piers Steel (2011), Uitgever Ten Have; ISBN: 978 90 259 5976 0

Waarom we lastige dingen voor ons uit schuiven en hoe we hiervan afkomen

Procrastinatie. Een moeilijk woord voor het vrijwillig uitstellen van taken die je eigenlijk wilt of moet doen en waarbij je weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed voor je is en tot moeilijkheden of zelfs stress zal leiden. Kortom, een boek over uitstelgedrag, dat ook nog belooft dat het je van deze nare gewoonte afhelpt. Hoopvol begon ik het, uit hoofde van mijn rol als coach, te lezen. Vaak genoeg hoor ik mezelf tegen cliënten zeggen dat het “gewoon een kwestie is van doen!”. Makkelijk gezegd, maar waarom is dat toch zo lastig?

Steel, hoogleraar aan de Haskayne School of Business in Calgary en al 10 jaar bezig met onderzoek naar procrastinatie, legt de oorzaak van uitstelgedrag op populair wetenschappelijke toon uit. Iedereen over de hele wereld kent uitstelgedrag. Steel heeft zelfs een formule ontwikkeld die de mate van iemands uitstelgedrag voorspelt: Motivatie = Verwachting X Waarde gedeeld door Impulsiviteit X Uitstel. Gelukkig legt hij deze ingewikkelde formule helder uit aan de hand van vele voorbeelden van menselijk gedrag.

In essentie komt het er in het boek op neer dat vooral impulsieve mensen neigen tot uitstelgedrag. Zij laten zich sneller en makkelijker verleiden en afleiden tot iets leukers of lekkers. Of dat nu gaat om het schrijven van deze recensie (waarvoor ik de deadline net heb gehaald), het zoeken naar die betere baan, een paar kilo afvallen of het voorbereiden van een examen. Steel wijst ons er nog eens op dat vooral in de huidige tijd, met verleidingen die online games en social media ons bieden, het uitstelgedrag van mensen alleen maar toeneemt. Dit heeft grote economische en psychologische gevolgen voor onze samenleving.

In zijn laatste hoofdstuk komt Steel met de beloofde tips om procrastinatiegedrag aan te pakken. De toon slaat om naar dat van een Amerikaans zelfhulpboek: “Hoe eet je een olifant op? Hapje voor hapje!”. De eerste stap is om van jezelf te accepteren dát je zaken uitstelt, zoals zo velen wereldwijd doen. Maar, ‘zo ben ik nou eenmaal’ is geen excuus. Je kunt jezelf wel degelijk doelen stellen en deze stapje voor stapje invullen, zodat je gemotiveerd wordt én blijft. Dat is dus ook wat ik mijn cliënten zal blijven vertellen. Met dat verschil dat ik na het lezen van dit boek veel beter begrijp waar hun onmacht of weerstand om het gestelde doel te bereiken vandaan komt en hoe we onszelf ongewild flink klem kunnen zetten. 

Annett Keizer, coach & trainer

Deze recensie is verschenen op de website van Coachboeken