Keizer & Co

Organisaties van binnenuit

recensie afbeelding


Visie is een droom met een deadline

Het boek ‘Organisatie van binnenuit’ van auteur Bonne Wagenaar is een persoonlijk pleidooi voor ‘bewust zijn’ – met de klemtoon op beide woorden – want  volgens de schrijver maken organisaties nog maar in zeer beperkte mate gebruik van wat hun werknemers als mens te bieden hebben. Werk hoort nog steeds niet bij het leven. Het is nog niet zo vervullend als het kan zijn. De organisatie zegt: “we hebben alleen je hoofd nodig, laat de rest (creativiteit, gevoel) maar thuis.”

 Wagenaar droomt van een ‘bewuste organisatie’ waarin mensen écht betrokken zijn. Een organisatie als optelsom van individuen die zich bewust zijn van zichzelf en hun gedrag en het effect daarvan op de ander. Dat dit een lastig proces is, onderkent Wagenaar als geen ander. Wij mensen veranderen niet gauw iets dat we hebben geleerd. Probeer maar eens je tanden te poetsen met je andere hand. Maar na het lezen van dit boek is er geen enkel excuus meer om het niet tóch anders te doen in het leven.

 Wagenaar zoekt de oplossing in het maken van verbindingen: de binnen- en de buitenwereld, het rationele met het irrationele, het mannelijke en het vrouwelijke, ratio en gevoel, je echte én je onechte vorm. Ken jezelf, ken je paradigma’s en probeer het eens anders te zien.

Hij gaat voorbij het opsommen van containerbegrippen als visie, missie, betrokkenheid. Hij pakt door waar veel managementboeken stoppen. Aan de hand van openhartige praktijkvoorbeelden legt hij uit waar de pijnpunten in organisaties en relaties zitten. Geen theoretische modellen die verklaren hoe het zo is gekomen en op welke assen de oplossing ligt. Tussen de regels door valt wel te achterhalen hoe Wagenaar tot zijn analyse komt van hoe de wereld in elkaar steekt en hoe mensen met elkaar omgaan. Hij leent zijn ideeën onder andere uit de biologie, fysiologie, communicatie, psychologie, het Zen Boeddhisme, RET-theorie zonder ze bij naam te noemen.

 Wagenaar geeft zijn levenslessen door aan de lezer, die hij vervolgens alle tijd geeft om deze lessen zelf in praktijk te brengen. Dat dit tijd nodig heeft is duidelijk. Wagenaar raadt aan het boek in de loop van een jaar drie keer te lezen zodat zijn lessen langzaam kunnen indalen en je nooit meer hetzelfde bent. Een aanrader voor iedereen die durft te veranderen.

Dit boek is gerecenseerd door Annett Keizer voor Loopbaanvisie, vakblad voor loopbaanprofessional (maart 2010).