Keizer & Co

Misverstanden zijn normaal!

recensie afbeelding

Waarom communicatie soms zo moeizaam is

Communiceren kunnen we allemaal, toch? Vaak gaat het goed, soms zit het tegen. Dan liggen misverstanden, onbegrip en valse verwachtingen op de loer. Als je niet oppast, praat je makkelijk langs elkaar heen. Hieronder vind je glasheldere verklaringen voor onbedoelde miscommunicatie.

1. Mensen denken sneller dan dat ze praten

We spreken met een snelheid van 120 tot 150 woorden per minuut en we denken met een snelheid van 600 tot 800 woorden per minuut. Omdat we ongeveer 4 tot 5 keer sneller kunnen denken dan praten, vliegen onze gedachten tijdens een gesprek alle kanten op. We horen niet alleen wat er wordt gezegd, maar denken ook aan andere dingen. Daarom is het ook heel makkelijk om te snel aannames te doen en de zinnen voor een ander af te maken; in het ergste geval zelfs hardop!

2. Horen is iets anders dan luisteren

Mensen verwarren horen met luisteren. Horen is een zintuigelijke waarneming. Luisteren is psychologisch en heeft betrekking op het afleiden van betekenis en begrip uit wat er wordt gehoord. Misschien heb je wel letterlijk gehoord wat iemand tegen je zei, maar heb je geen idee wat hij precies bedoelt.

3. Taal is onze kracht én onze zwakte

Woorden geven betekenis aan wat we willen overbrengen in onze boodschap aan de ander. Maar in hoeverre ben je je altijd bewust van wát je zegt? Woorden kunnen krachtige emoties overbrengen: "Helaas, ik moet je toch echt teleurstellen". Ze kunnen dwingend zijn: "Je moet wel bellen als je later bent". Of ze overdrijven de boel met termen als 'iedereen - altijd - nooit - alles - niets - overal'. Wie zijn woorden onzorgvuldig kiest, heeft kans dat hij verkeerd wordt begrepen en de boel weer recht kan breien: "Ja maar, zo had ik het niet bedoeld!"

4. Het gaat niet om wát je zegt

Om effectief te communiceren is het niet alleen belangrijk welke woorden je kiest, maar ook welke intonatie en houding je daarbij hebt. Wat je zegt is pas congruent als verbaal, vocaal en lichaamstaal met elkaar in overeenstemming zijn. Dus, ben je boos? Zeg dan niet met een lachend gezicht dat je ergens van baalt. 

5. We zien de wereld door onze eigen, gekleurde bril

Als je iets duidelijk wilt maken aan iemand vertaal je jouw beeld in gesproken of geschreven woorden. Deze worden 'opgevangen' door de ander, die jouw boodschap weer vertaalt in een eigen beeld. Die interpretatie vindt dus in zijn of haar hoofd plaats. Als het beeld dat hij/zij voor ogen heeft niet overeenkomt met jouw beeld, is de communicatie niet effectief geweest. Dit heeft vooral te maken met het feit dat zender en ontvanger allebei een eigen beeld van de werkelijkheid hebben en beiden gebruiken dat als referentiekader om de wereld om hen heen te beschrijven. Jouw ogen 'zien' en beleven dus iets anders dan mijn ogen!