Keizer & Co

Ken je Kwaliteiten & Valkuilen

recensie afbeelding

Kernkwadrant 

Een goede manier om je sterke en je zwakke punten helder te krijgen, is om je kernkwaliteiten en valkuilen in kaart te brengen in een kernkwadrant. Dit is een veelgebruikte, heldere en toegankelijke methode die je ook kunt gebruiken om conflicten met anderen te analyseren.

Kwaliteit

Kernkwaliteiten zijn, volgens de bedenker Daniel Ofman, de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Ze maken je tot wat je bent. Het zijn ook de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als hij ernaar gevraagd wordt. Bijvoorbeeld dat je een erg creatief, bijzonder geduldig of zeer besluitvaardig persoon bent. Iedereen heeft kwaliteiten.

Valkuil

Deze kwaliteiten worden een valkuil als je erin doorschiet. Dat is een vervorming van de kwaliteit: je kwaliteit wordt een zwakte. Ben je erg besluitvaardig, dan kun je in de valkuil trappen drammerig te worden. Of: als je doorschiet in je zelfverzekerdheid word je arrogant.

Allergie

Zoals iedereen kernkwaliteiten heeft, heeft ook iedereen valkuilen. Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. Jouw reactie daarop wordt een allergie genoemd. Zo´n allergie heeft vaak te maken met een kwaliteit van jezelf. Als je erg bescheiden bent, kun je je mateloos storen aan mensen die continu zichzelf op de borst kloppen.

Uitdaging

Die vervelende eigenschap van de ander is natuurlijk ook een kwaliteit waarin hij is doorgeschoten. En het mooie is dat juist voor degene die er allergisch voor is, de kwaliteit die achter deze uitdaging ligt een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn. Dit wordt dan de uitdaging genoemd. Erger je je regelmatig aan de passiviteit van een ander? Kijk dan welke kwaliteit daarachter zit. Is iemand bijvoorbeeld bedachtzaam, of geduldig en daarin doorgeschoten? Grote kans dat dat nou juist jouw uitdaging, is omdat je zelf soms te drammerig bent.

Soms is het best lastig om de juiste woorden te vinden om het kernkwadrant in te vullen. In trainingen of coaching gebruiken we het kernkwaliteitenspel van Ofman als hulpmiddel om kernkwadranten te maken.

  • Tip 1: download ons invulschema en ga aan de slag met jouw eigen kernkwadrant.
  • Tip 2: download de app 'Core Quality' van Ofman in iTunes om zelf aan de slag te gaan met kernkwaliteiten. 

Dubbelkwadrant

Wanneer je je irriteert aan iemand, is het verhelderend om een dubbelkwadrant te maken. Op die manier zie je hoe de valkuil van de ander overeenkomt met jouw allergie. Natuurlijk helpt het ook dan om te kijken waarin voor jullie beiden de uitdaging zit en zo meer begrip voor elkaar te krijgen.

 

Wil je meer weten over jouw kernkwaliteiten of de kwaliteiten van je team? Mail ons voor vrijblijvende informatie over workshops, interactieve sessies, trainingen of coaching.