Keizer & Co

29 NOV 2020: Dramaqueen of superstar?

nieuws afbeelding

 Neem de regie over de communicatie in je leven

In het alledaagse sociale verkeer kun je van die momenten hebben dat je je miskend, ongehoord en niet (h)erkend voelt. Niks is dan lekkerder om de schuld bij de ander te leggen, je even heel zielig te voelen of te hopen dat iemand de problemen voor je oplost. Of misschien ga jij juist heel erg je best doen, zodat anderen vanzelf wel zien hoe goed en onmisbaar jij bent.

Dramatische rollen

De rol van Slachtoffer, Aanklager of Redder spelen. We kennen het allemaal. Maar lost dit jouw problemen echt op? Jouw gedrag heeft ook effect op de mensen in jouw omgeving. Speel je het slachtoffer? Dan is er vast iemand die jou wil redden en je goedbedoelde adviezen wil geven. Maar wat als hij je niet helpt op de manier die jij wilt? Wijs je dan met een vinger naar wat hij niet goed doet? Of als die redder zich niet aandient, blijf je dan toch vol zelfmedelijden in een hoek wachten op hulp? De kans bestaat dat je op een gegeven moment de bal terugkrijgt en mensen jou gaan beschuldigen van ‘aanstellerij’ en zich slachtoffer gaan voelen van jouw gedrag. 

Hoe stop je voortslepende drama’s in je leven?

  • Kies voor een volwassen rol en kijk naar de realiteit in je leven.
  • Stel jezelf kwetsbaar op: laat zien wie je bent en wat je nodig hebt. Vraag om hulp als je iets niet alleen kan.
  • Wees assertief: ken je eigen grenzen, wees eerlijk en benoem zo zodat de ander weet wat hij aan je heeft.
  • Kies voor een zorgende houding: kijk vanuit empathie en niet vanuit medelijden naar jezelf en naar de ander.

Meer informatie

Ik heb in 2013 de opleiding Transactionele Analyse bij Phoenix Opleidingen (Utrecht) afgerond en pas de TA-methodiek veel en vaak toe in coaching en training. Heb je hier vragen over of wil je hier meer over weten? Stel dan hieronder je vraag of bel of mail me. Laat me weten of jij écht de regie neemt over jouw leven!

Ik hoor graag van je!

Annett Keizer

Plaats je reactie
(wordt niet getoond)