Keizer & Co

29 NOV 2020: De kunst van goede vragen stellen

nieuws afbeelding

 De kunst van goede vragen stellen

Domme vragen bestaan niet, maar stel geen vragen waar je zelf het antwoord al op weet of omdat je zelf aan het woord wilt zijn. Als je vragen stelt, moet dat wel ergens toe leiden. Je moet een doel voor ogen hebben. Wat wil je bereiken met jouw vragen?

Laatst gaf ik een training waarin ik aan de hand van een paar Powerpointdia’s kort iets wilde vertellen over feedback geven en ontvangen om daarna flink te gaan oefenen om feedbackvaardigheden onder de knie te krijgen. Na elke dia stelden de deelnemers vragen. “Wat als…?” en “Hoe zit dat dan met…?”. Op zich prima vragen, maar ze stopten niet. Elke vraag leek bij de anderen nóg meer vragen op te roepen, waardoor we afdwaalden van het onderwerp: de stappen voor feedback geven en ontvangen kennen en die toepassen in de praktijk!

Zonder doel geen focus

Als je een spervuur van vragen stelt, zonder uit te leggen wat je daarmee wilt bereiken, lijk je op een schutter die zijn geweer leegschiet met losse flodders: niets raakt het doel. Bepaal dus voor jezelf waarom je vragen stelt en neem je gesprekspartner mee in de bedoeling van je vragen. Leg uit waar je naar toe wilt en welk doel jouw vragen dienen.

Als je je doel helder hebt, dan weet je ook beter wat voor soort vragen je kunt stellen. Met de juiste vraag zorg je voor een goed gesprek. Wees je daarbij bewust van het effect van de vragen die je stelt en kies voor open of juist gesloten vragen om sturing te geven aan je gesprekken.

Open vragen

Open vragen zorgen ervoor dat je meningen onderzoekt of de ander aanmoedigt om zijn eigen verhaal te vertellen. Je nodigt iemand uit om feiten, ideeën en gevoelens te uiten. Neem daar dus ook de tijd voor. Open vragen beginnen in de regel met ‘wie, wat, waar, wanneer of hoe’.

 • “Wie van jullie kan mij hierbij helpen?”
 • “Wanneer is onze volgende vergadering?”
 • “Wat denk jij dat de oorzaak is van dit probleem?”

Als je een open vraag stelt, heb je weinig grip op het antwoord dat je krijgt. Je kunt niet van tevoren bepalen hoe lang en waarover de ander aan het woord zal zijn. Met open vragen kun je dus maar beperkt structuur aanbrengen in een gesprek.

Gesloten vragen

Gesloten vragen stel je om feiten vast te stellen of een bevestiging te krijgen. Dit zijn vragen waarop je met ja of nee kunt antwoorden. Dat is natuurlijk heel handig om snel informatie te krijgen of te willen structureren. Je herkent gesloten vragen omdat ze vaak beginnen met een werkwoord:

 • “Ben jij degene die mij verder kan helpen?”
 • “Hebben we volgende week weer een overleg?”
 • “Denk jij dat tijdgebrek de oorzaak van dit probleem is?”

Gesloten vragen zijn ongeschikt als je de mening van de ander wilt peilen. Met gesloten vragen leg je de ander al bijna de woorden in de mond. In sommige gevallen zijn gesloten vragen zelfs suggestief: “Vind je ook niet dat we wat vaker moeten vergaderen?”.

Suggestieve vragen

Suggestieve vragen voegen weinig toe aan een dialoog. Ze staan immers bol van aannames en zeggen nog het meest over de vragensteller zelf en laten weinig ruimte aan degene aan wie je de vraag stelt:

 • “En toen zei jij natuurlijk dat je het geen goed idee vond?!”
 • “Jij vindt het zeker raar als ik dat zeg?!”
 • “Jullie dachten zeker dat ik weer te laat zou komen op deze afspraak?!”

In suggestieve vragen ligt het antwoord al opgeslagen en om die reden heeft het weinig zin om dit soort vragen te stellen wanneer je een serieus antwoord verwacht.

Wees dus helder in je communicatie en ken de kracht van je eigen woorden. Wie suggestieve vragen stelt, krijgt wazige reacties en andersom: wie heldere vragen stelt, mag ook duidelijke antwoorden verwachten.

Acht vragen die je helpen om doelgericht vragen te stellen

 1. Waarom stel ik vragen? Wil ik sociaal zijn, aardig zijn of heb ik echt informatie nodig?
 2. Wie stelt de meeste vragen in een gesprek en welke rol geeft hem/haar dat?
 3. Wat is het doel van mijn vraag: verkennen, sturen of bevestiging krijgen?
 4. Hoeveel tijd en ruimte wil ik de ander geven om te antwoorden?
 5. Als ik een vraag stel, ben ik dan ook bereid om te luisteren naar het antwoord van de ander?
 6. Ben ik gefocust op wat de ander zegt of ben ik bezig na te denken over míjn volgende vraag?
 7. Doe ik iets met de informatie die de ander mij geeft? Bijvoorbeeld verdiepingsvragen stellen?
 8. Durf ik stiltes te laten vallen in het gesprek?

Einstein zei het al: Het belangrijkste is: nooit ophouden met vragen stellen!”

 

Laat me weten wat je vond van deze blog en geef je reactie in het veld hieronder of mail mij @Annett Keizer.

Deel dit verhaal vooral ook met je collega's (of vrienden) om eens stil te staan met HOE je met elkaar praat in plaats van WAT je tegen elkaar zegt.

Plaats je reactie
(wordt niet getoond)