Keizer & Co

9 MRT 2017: Nooit meer zinloos overleggen?

nieuws afbeelding

5 tips om tot de kern te komen in elk gesprek

Als professional ben je een groot deel van je tijd kwijt met overleggen. Adviesgesprekken, vergaderingen, projectoverleggen, brainstorms, briefings, team- of MT-bijeenkomsten, functioneringsgesprekken, intakes, evaluaties ... Ik vulde er vroeger, als (communicatie)manager, mijn dagen mee! Maar leveren al die uren overleg je ook op wat je nodig hebt om je werk goed te doen? Kom jij tot de kern in gesprekken? Loop je met een tevreden gevoel en voldoende informatie weer de deur uit? Hoe actief pak jij je rol om te sturen in 1-op-1-gesprekken of teamoverleggen?

Laten we eerlijk zijn: vaak kunnen veel van die overleggen een stuk efficiënter en effectiever! Een goed gesprek is als jongleren met drie ballen! Natuurlijk is de inhoud, het onderwerp of de agenda, van belang, maar zonder oog voor proces en relatie blijft het een uitwisseling van informatie tussen babbelboxen en praatpalen.

Stel je zelf daarom eens de vraag:

  • Wie is degene die hier aan tafel zit(ten)?
  • Hoe zit ik er bij? Hoe zit de ander er bij?
  • Hebben we (nog) contact?
  • Begrijpen we elkaar echt?

Praat dus niet alleen over wat er op de agenda staat, maar wees je ook bewust van tijd, dynamiek en het effect dat jij en de ander op elkaar hebben.

Daarom 5 tips om tot de kern te komen:

  1. Bereid je voor op de inhoud en weet welke info je komt halen én brengen.
  2. Stel met elkaar vast wat het doel van het gesprek is en houd de rode draad vast.
  3. Ontdek wat de ander drijft: vraag eens wat vaker naar het Waarom van wat iemand zegt.
  4. Time jezelf! Wie aan het woord is, vergeet vaak de tijd. Geef ook ruimte aan anderen.
  5. Vat regelmatig samen om elkaar te begrijpen én wederzijdse verwachtingen uit te spreken.

Effectieve communicatie betekent contact maken: op inhoud én op relatie met oog voor het proces! Durf te interveniëren! De kans is groot dat jij niet de enige bent die merkt dat een gesprek niet meer lekker loopt.

Dus: wie of wat houdt jou eigenlijk tegen om tot actie over te gaan? 

Wil je meer weten én oefenen om tot de kern te komen in een gesprek? Kom naar de Masterclass Communicatie met als thema gesprekstechnieken op dinsdagmiddag 28 november in Utrecht. Prijs: € 47,-.  Klik hier voor meer info en aanmelden.

Bewaren

Plaats je reactie
(wordt niet getoond)