Keizer & Co

27 AUG 2015: Pak je podium!

nieuws afbeelding

7 Lessen uit de theaterwereld waar je in je werk profijt van hebt

Raak je ook wel eens betoverd van een avondvullende theatervoorstelling? Dat je even de waan van de dag vergeet? Het licht, de muziek, de beweging. Dansers die moeiteloos door de lucht vliegen en op de seconde synchroon bewegen. Zangers die je meenemen in verhalen over liefde, emotie, hartstocht. Ook jij en ik zijn in ons dagelijks leven vaak bezig met een spel, een voorstelling. Shakespeare zei het eeuwen geleden al: “All the world’s a stage and all men and women are mere players”. Hoe zorg jij voor een optimale performance op het podium van jouw leven?

Het échte werk

In de ruim 20 jaar dat ik in loondienst werkte was ik een echte 'jobhopper'. Ik werkte bij grote en kleine bureaus, overheid en bedrijfsleven, maar in mijn eerste échte baan heb ik iets over arbeidsethos geleerd dat van groot nut was in alle andere functies.

Pas afgestudeerd in de Algemene Letteren kon ik begin jaren 90 moeilijk een baan vinden. Niemand zat te wachten op een doctorandus, met kennis van Renaissance en Barok en afgestudeerd op 'Rembrandt'. Via via vond ik uiteindelijk werk als ‘officemanager’ bij een klein theaterbureau met grote voorstellingen. We boekten Russische balletten, Bulgaarse opera’s en Zuid-Afrikaanse muziek en dans voor theaters in de Benelux. Er ging een wereld voor me open! Hard werken, voor weinig geld.  Van 10 tot 18 uur zat ik aan een Amsterdamse gracht in de, als kantoor ingerichte, slaapkamer van een woonhuis. Ik verzorgde honderden mailings, belde met theaters om te bedelen om voorschotten, deelde perskaarten uit en regelde visa van en naar toen nog moeilijk bereikbare Oost-Europese landen. Als beloning verdiende ik fl 2.000,- per maand schoon. Geen secundaire arbeidsvoorwaarde, geen enkel zicht op doorgroeimogelijkheden. Laptop en mobiel voor personeel bestonden nog niet.

The show must go on

Als bonus zag ik al onze prachtige voorstellingen in (meestal) volgeboekte zalen. Het Zwanenmeer,  La Traviata, Boris Godunov, Sikulu in de koninklijke loge van Carré, het oudste theater van Nederland in Leiden en De Lampegiet in Veenendaal. Ik nodigde vrienden uit voor voorstellingen en ze waren het er allemaal over eens: ik had een droombaan! Ook al vertelde ik dat het écht allemaal niet zo glamoureus was als zij dachten. Ik werkte in een wereld waar ziek zijn en burn out niet bestonden. Waar de mooiste kostuums dichtgenaaide scheuren en stinkende zweetplekken hadden. Waar op kantoor gevloekt en getierd werd en waar we de stress niet ontlaadden met een goed gesprek, maar met het nuttigen van een paar flessen champagne en een pond rauwe garnalen. Ik heb er twee jaar gewerkt en leerde lessen, die ik de rest van mijn werkende leven niet meer zou vergeten. Ik deel deze lessen graag met je, want … the show must go on! Ook als het soms tegenzit in je loopbaan.

Tips uit het theater

Ik pleit er niet voor dat je jezelf voorbij loopt, maar wel voor een wake up-call; om je er even weer aan te herinneren dat je, ook in jouw organisatie, onderdeel bent van een performance die bijdraagt aan een hoger doel. Dat je deel uitmaakt van een groep of team dat werkt aan een gezamenlijk resultaat. Dus: pak je podium en doe mee!

7 lessen voor een optimale performance in je werk en leven

1. Ken je rol. Met elkaar maak je de voorstelling of het project tot een succes; zowel voor als achter de schermen. Weet wat jouw taken en verantwoordelijkheden zijn en draag bij aan het grotere geheel. Geef feedback aan mensen die uit hun rol vallen.

2. Positioneer jezelf! Durf te stralen op een podium. Mensen zien wat jij ze láát zien. En alles wat je niet zegt, wordt ook niet gehoord.

3. Focus. Concentreer je op wat je doet in het hier en nu. Je maakt pas contact met jezelf en met de ander als je de dingen met aandacht doet. Niemand kan multi-tasken.

4. Check, check, dubbelcheck. Improviseren is leuk als het kan, maar als je afspraken hebt gemaakt en er verwachtingen zijn, controleer dan of jij die zelf ook op de juiste manier nakomt.

5. Vertel heldere verhalen. Bereid je goed voor op wat je wilt zeggen. Oefen en bouw je verhaal op met een boeiend begin, een logische opbouw en een daverend slot.

6. Wees dankbaar. Buig voor complimenten en applaus. Neem daar de tijd voor. En hoor je geen applaus? Kijk dan eens waarom mensen niet tevreden zijn. Vraag om feedback!

7. Blijf schijnen. Zolang de spotlight op jou gericht staat, houd je je energie hoog en blijf je in verbinding met je publiek. Pas als het doek valt, is de ‘show’ voorbij en mag je zuchten, geeuwen of als een plumpudding op de bank in elkaar zakken.

Ik wens je veel succes & een prachtige performance! Annett

“All the world’s a stage and men and women are mere players: they have their exits and their entrances; and one man in his time plays many parts, his acts being seven stages.”  (Akte II, scene VII ‘As you like it’ van William Shakespeare)

Geef jezelf een 'boost'!

Kun je wel wat hulp gebruiken om te stralen op jouw podium? Keizer & Co biedt programma’s waarin je leert om jezelf steviger te positioneren in je huidige baan of in een volgende baan.

CommunicatieBoost: om je invloed en impact in contact met anderen te vergroten.

CarrièreBoost: om jezelf succes te presenteren en positioneren in je (loop)baan.


 

Marjan zegt op 15 OKT 2015 om 10:53 uur:

Mooi verhaal! Vooral herkenbaar hoe je je moet voorbereiden om goed voor de dag te komen. Daar valt voor mij nog wel wat te leren ;-)

Plaats je reactie
(wordt niet getoond)